guna akal

Posted: Saturday, December 26, 2009 by nsmujahidahnmnor in
2

dari jendela
wara' bayt Bushra
mujammak Syeikh Khalil
6:32 am
Al-Baqara [2:164]
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan (pada) pertukaran malam dan siang dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia;
demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari
langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Dia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.

Aal-e-Imran [3:191]
(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab Neraka.
2 comments:

  1. Allah mencabar manusia 2 kali untuk melihat dan mencari kecacatan di langit di dalam surah al - mulk.. dan manusia tidak dapat mencari kecacatan tersebut..

    Allah Maha Agung.. dan Maha Sempurna

  1. Maha Hebat Allah kita~
    izzah mnjadi hambaNya~