dia x perlukan sy, tp sy perlukan die~

Posted: Friday, March 13, 2009 by nsmujahidahnmnor in
7

hehe..jgn terkjut lak tgk topic..hee..

saye terigt, sy dah diceburkan dlm tarbiyah ini sejak kecil lg..sy ikut je ape umi ckp..ape umi suruh..gi sane..gi sini..gi usrah kt situ..gi program kt sane..gi situ sini lah..pendek cite..klu ujung mggu tu x de tusyen, sy ttp x free..akan ade je program..biasenye wat kt skola ksygn sy tuuu Smi Aman.. tak pon kt kolej jaiputra ( yg kini dah berpindah ).. n jmp kawan dunia akhirat sy kt situ lah stiap mggu..( m**, i***, b****, b****, d**** n adek2 die~..haha..dll <<- x sirr lngsung.haha )

pendek crite.sy dah lame hidup dlm tarbiah ni..tapi..tu sume kesah dulu..sy byk pegi sbb ummi suruh .. sy gi usrah.gi program, (dgn syarat umi yg hntr..mls nk naek bus ato texi..hehe..).. dpt mcm2 ilmu..tau2 la kan ape yg korang dpt dr usrah..hehe..tp. x byk pon aplikasinye..mklum la..g sbb umi je..n sbb nk jmp kwn..kecit2 duluuu..

pastu, bile dah besa sket..sy dijinak2kan tuk jd naqibah..jd fasi..
ade akak kesygn sy sorang ni pnah ckp : ''dah2 la tu solihah jd peserta.meh ikut akak, kite jd fasi plk''..haha.x psl2,sy terus dilantik jd fasi.pd asalnye dftr as peserta..

then, da besa lagi, sy sndiri kena handle satu grup liqa' kt satu tmpt pengajian sy nih..kt situ, akak2 snior sume mmg beratkan sy lah..hm..bukan la beratkan.tp letak harapan die pd sy..
dan sy cube jlnkan sebaiknye~...( x bagus pon gerak kerja sy..huu~)

saat tu..ketika usia tu lah.baru sy sedar..knape ummi suruh sy dptkan tarbiah selama ni..knape ummi suruh sy join sumer bende tu slame ni..knape sy perlukan tarbiah..
saat tu, sy sendiri yg mencari tarbiah tu..

saat tu, sy sedar..yg tarbiah ini..dakwah ini...tak memerlukan saye utk disebarkan..syariat islam ni x mewajibkan sy utk menjadi wadah penyebar..tapii...mmg sy yg perlu melibatkan diri..sy yg memerlukan tarbiah itu..sy yg memerlukan dakwah itu..bukan dakwah yg memerlukan sy..
sbbnye ramai je yg blh menyebarkan dakwah..ramai je yg tere..terlalu hebat berbanding sy..tp , disbb kan sy yg memerlukan dakwah dan tarbiah ini, maka sy melibatkan diri..bkn takat nk didik diri sy..nk jd baek..(lps jd baek, blh suami baek <--org kateee~?..hee)..n dlm ms same, leh ddik org..leh ajk org jd baek n buat baek. ( wlupon sy ni bkn la baekkk pon)

orang kate..islam pasti akan MENANG..islam pasti akan NAIK kembali..tapi, antara kite jadi orang yg berusaha memenangkannye..atau jadi org yg melihat dan menyaksikan kemenangan itu shj..atau sekadar org yang menunggu kemenangan itu..dan nauzibillah menjadi org yg menghalang kemenangan islam..

meh, sy wat satu analogi..
pemain bola jaring, ato futsol, ato bola baling..ato ape2 je lah..
kite nak jd pemain hebat dan dpt medal tu? atao kite nk jd tukang sorak kt tepi je tp x wat pape ? ato kite just nk jd org yg tggu je kt tepi padang permainan tu start dr mulanye permainan tu hingga habis permainan tu? atau kite nk jadi salah sorang yg menabur2kan kaca kt padang permainan tu ( kejamnye~ hee )????

pilihlah yg mane satu?? tepuk dada..tanye iman ( tny iman yg lepas kite istighfar2 lah..bkn tny iman yg tgh mati..hehe )

sape lah saye andai tidak mendapat tarbiah ? sekadar menjadi insan biase? yang menghabiskan masa hidup tanpa hala tuju yg betul.. sekadar insan yg mengisi masa lapang dgn benda2 yg lagho? sekadar menjadi insan yg duduk mnghadap buku stiap masa? sekadar memikirkan hal2 anak kelate 24 jam??? hee..

sape lah sy andai tiada dakwah itu??

so? skrg ni kamu nk jadi org yg menyertai??? ato org yg tggu je?? saham akhirat beb!!! jgn lepas peluang..jgn men2..ni lg hebat dr kenaikan elaun JPA..MARA..ni klu kite join, saham akhirat asek naekkkk je..berganda2 insyaAllah..elaun x putus.. ALlah sedia kan akaun bank akhirat kite insyaAllah...banyakkkkk...MySpace

ehhh..nk gi mane??jgn pandang belakang..jom2..bukak hati..jgn takut tgglkn kelalaian dunia..jgn takut tinggalkan keseronokan dunia..sbb dlm arena tarbiah ni lagiiiii seronok~..hehe..
MySpace
come2..welkam tu tarbiah world..bes..seronok..n moga kalian istiqamah.


MySpace




7 comments:

  1. kak nik!!. sy pon memerlukan dia..

    sedeh bace entry nih tak tau nape..
    smoga kita sume thabat dlm jalan ni ameen..

  1. biscuck says:

    aii piyahhh~

    to cikzu..
    ameen..moga Allah ttpkn hati2 smua pendokong islam..terutama knik yg punya hati yg sering berbolak blk..:)

    sjak post topic ni, de rase x sdap hti senanye, x tau lah nape~

  1. Heee...sape m**, i***, b****, b****, d**** n adek2 die~..???
    haha..

    yup2..dakwah akan terus berjalan walau tanpa kita. kita tak nak, kita yg rugi..tangguh2 mencuri masa, masa terbuang dgn sia2. tup2, tak sempat dah...n nyesalll........ surrkk..nauzubillah! Moga hati sentiasa thabat dan berkejar untuk berbuat baik!

  1. biscuck says:

    to iman..
    ade laa..rahsiee..eceh..rahsie apenye..sape yg ade kt situ, tau laa..hehe

    tu laa..
    tanak laa kite ni x bergerak seiring dgn gerakan dakwah tu..syg jee..

  1. WF:ciktim says:

    uhu, aku baru baca...
    sambil dgr lagu rapuh-opick.
    dulu kenangan indah.
    wapun terpaksa, tak tau apa itu tarbiah..
    sentiasa mahu gi...
    nak dibandingkan dgn sekarang..
    ada sorang supersenior aku tegur aku,
    'nak futur cepat, buat la mende2 gitu...'
    nangis aku.
    ya muqollibal qulub, tssabit qulubuna 'ala dinik wa tho'atik..

  1. biscuck says:

    futur cepat wat mende gitu??hee
    maksudnye gi je sume tanpa tau ape bende sume tu e?hahah..
    adoii..