my little mujahid - UMAR AL-FAROUK

Posted: Thursday, February 5, 2009 by nsmujahidahnmnor in
8






hehe..inilah UMAR AL-FAROUK..my bloved anak sedara yg sulong..hehe..kecittt je..2.5kg je. agaknye aku kecik2 dulu besa ni ke??haha..

moga UMAR mnjd mujahid sehebat umar abd aziz..berani dlm benar spt umar alkhattab.. dan smga mnjdi sehebat UMAR yg dihrpkn.:) .. pmbawa risalah islam insyaAllah.

ekceli aku yg dikjauhan ni turut excited nk dpt baby ni..hehe..mane x nye..spjg my sis pregnant..my sis ok je.sehat walafiat..aku plk yg pning2..loya2..muntah2..demam2..haha...
:).. ape pon x sabanyee nk jmp umar..(biarpon aku tau, lps setahun bru dpt jmp si kecil UMAR ni. wait for Ciksu ya, umar..:) )

ni lah cucu pertama umi..anak kpd Nik Sumayyah n Abdullah..:) 020209..tarikh yg bgitu cantek yg Allah takdirkan utk kelahiran putera yg bgitu comel..ehe..

apepon..aku ttp doakan lepas nii my bro tersyg, Along n Kak ida plak dpt zuriat yg soleh dan solehah.. Twin lagii.. hehe..moga doa ini dimakbulkan..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kisah umar alkhattab & sg.nil

Pada masa jahiliah, sungai Nil tidak mengalir sehingga setiap tahun dilemparlah tumbal berupa seorang perawan ke dalam sungai tersebut. Ketika Islam datang, sungai Nil yang seharusnya sudah mengalir, ternyata tidak mengalir. Penduduk Mesir kemudian mendatangi 'Amr bin 'Ash dan melaporkan bahwa sungai Nil kering sehingga diberi tumbal dengan melempar seorang perawan yang dilengkapi dengan perhiasan dan pakaian terbaiknya. Kemudia 'Amr bin Ash .a. berkata kepada mereka, "Sesungguhnya hal ini tidak boleh dilakukan karena Islam telah menghapus tradisi tersebut." Maka penduduk Mesir bertahan selama 3 bulan dengan tidak mengalirnya sungai Nil, sehingga mereka benar-benar menderita.

'Amr menulis surat kepada Khalifah 'Umar bin Khattab untuk menceritakan peristiwa tersebut. Dalam surat jawaban untuk 'Amr bin 'Ash, 'Umar menyatakan, "Engkau benar bahwa Islam telah menghapus tradisi tersebut. Aku mengirim secarik kertas untukmu, lemparkanlah kertas itu ke sungai Nil!" Kemudian 'Amr membuka kertas tersebut sebelum melemparnya ke sungai Nil. Ternyata kertas tersebut berisi tulisan Khalifah 'Umar untuk sungai Nil di Mesir yang menyatakan, "Jika kamu mengalir karena dirimu sendiri, maka jangan mengalir. Namun jika Allah Yang Maha Esa dan Maha Perkasa yang mengalirkanmu, maka kami mohon kepada Allah yang Maha Esa dan Maha Perkasa untuk membuatmu mengalir."

Kemudian 'Amr melempar kertas tersebut ke sungai Nil sebelum kekeringan benar-benar terjadi. Sementara itu penduduk Mesir telah bersiap-siap untuk pindah meninggalkan Mesir. Pagi harinya, ternyata Allah s.w.t telah mengalirkan sungai Nil enam belas hasta dalam satu malam.

Jadi untuk apa mengeramatkan suatu tempat atau benda ... karena ada yang lebih berkuasa atas segala sesuatu .... mohonlah kepada-Nya... jangan kepada benda!

Sumber: "Kisah-kisah Karamah Wali Allah", karangan Yusuf bin Ismail an-Nabhani.

http://irdy74.multiply.com/reviews/item/262

8 comments:

  1. WF:ciktim says:

    ngeh-ngeh-ngeh~
    kakok dio hok pregnant, dio hok kena morning sick~
    ayat-ayat che su ni supo nga ayat cik elly maso mulo2 bulih anok sedaro.
    hahaha~
    umar~selamat datang ke dunia~

  1. biscuck says:

    heheh..
    tu le psl..
    klu aku pregnant, xtau la sape yg knaa~..hihi..

    mu la plk..bilo nk blh anok sedarooo nih??hehe

  1. WF:ciktim says:

    haish.
    soalan,
    doakanla~

  1. dikahh says:

    hahaha..:)

  1. salam...

    cumelnyooooo beby kecik tu dess...geram weh nok tarik2 pipi dio...bia dio nangiss merah2 muko...hahaha...

    Smoga Umar akan mjadi seorang naok yg soleh nanti..Insya'Allah...

  1. biscuck says:

    hukhuk..jgn bulii anok sedaro kawe~

  1. bestnyo budok kecik...lagi best tgok dio naung jerit2...hahaha
    kecik mollek...:)

  1. biscuck says:

    oloh..ado jgk ore suko tgk budok kecik naung dih??

    kecik cili padii ore kato..jange dekak!