Posted: Saturday, April 3, 2010 by nsmujahidahnmnor in
10





kau datang padaku seperti biasa



ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyuman seadanya
ku tahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa
hanya di matamu yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

mencuba tak berkedip
menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahwa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)
menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu) 

-----------------------------------------

CURHAT~

Curhat antara satu perkara yg sy pernah suka buat masa dulu2.. teringat masa kat asrama banglo SMI Aman dulu.. salu je duduk2 malam kt bilik depan..pastu wat curhat beramai2 smbil tutup lampu.. time tu nak attack , nasihat orang..luah pape..ckp je..

dan hari tu ketika sy join prog qiam di Malaysia, kami hanya memerhatikan curhat2 kawan2 kt Malaysia.. alangkah byk juge bende yg memberi kesan di hati sy.. nak2 lagi org yg byk kena attack ialah orang yg sama nama panggilan ngn sy.. so, pergh.. mmg terasa tersentappp la.. 

dan kali ini.. ia berulang lagi ketika sy bersama kawan2 sy.. mencurahkan apa yg ada di dada mmg rasa released.. walaupun sbelum ni mmg luah kat Allah utk masalah peribadi, tapi, utk benda2 yg berkaitan ngn sahabat2. sy rasa mmg perlu utk kite akui kesalahan dan perbaiki..dalam masa yang sama..gugurkan ego sy sendiri utk memohon maaf atas silap2 yang telah  dilakukan..

nak wat camne.. sy sgt harap.. tensen yg ade skrg ni berkurang.. sbb alhamdulillah.. kesihatan dah bertambah pulih.. exam dah hampir dekat.. exam first dah beri sy pengajaran yg cukup baik utk sy improvekan cara pembelajaran sy.. dan tolong doakan sy..agar sy lebih fokus.. lebih rajin dan berjaya di dalam pelajaran.. tolong ya~.. moga Allah memakbulkan doa kita semua..

Curhat..

buat kite berlapang dada menerima..
buat kite berani menasihati sahabat kite..

igt tak ape itu nasihat???
nasihat : memperbaiki.. menyucikan..

nasihat sahabat :
1) memperbaiki sahabat2 kite agar die bersih dan suci dari jahiliah2 (pape yg x berfaedah utk islam)
2) menyucikan sahabat2 kite dari sifat2 mazmumah


dan memang kite perlu melatih kite utk menepis, menahan segala kecit ati.. segala perasaan dendam.. rasa mahu merajuk dengan naqibah ataupun kawan2 kite.. pantulkan cepat2.. pastikan perisai itu ada dikeliling hati kita..agar kita tak mudah untuk terasa hati..merajuk dan seterusnya mengurungkan diri.


ingatlah sahabat kita juga ada bebanan sendiri. ada tekanan sendiri. kenapa perlu kita tambahi bebanan kita kepada mereka?? betul tak? andai kita benar2 punya kemanusiaan, nilai2 sentimental kita. hee.. kite patut perlu ada rasa kasihankan sahabat kita..risaukan mereka.. kasihi mereka..


kadang kita terlalu asyik memikirkan kerja2 kita..sampai kita lupa nilai ukhuwwah ATIFI yang perlu wujud sesama kita sendiri..





dan semoga lepas curhat ini..
sy dan kawan2 sy makin rapat..
sy dan kawan2 sy sama2 saling menadahkan bahu dan telinge..
sy dan kawan2 sy sama2 saling bercerita..
sy dan kawan2 sy bersama2 selamanya..




















dan pengajaran2 sy hr ni :
1) mahu sehebat kak y
2) mahu belajar bersungguh2.. sy muslimah yg belajar!! sy kena buktikan yg muslimah ni boleh!
3) mahu sentiasa mengambil berat hal kawan2 kesygan sy..
4) mahu mengembalikan ithar sy...

please pray for me..

to kakak chumel, k.Y : 
im gonna miz u so muchhhhh!!!   
@--(^^,)--@  
=*


akhawati almahbubah fi toriqil islam,
nik sayang entunna..



-markaz alquds-

10 comments:

  1. jui says:

    salam kak nik~ moga Allah thabatkan hati kak nik... menyiapkan diri utk ujian yg lebih berat, utk mencapai maratabat yg lebih tinggi di sisiNya

    doa selalu... sebelum study pun doa, supaya x cepat boring :D

  1. ayyash says:

    salam k.nik..

    bile tgk k.yana, sy kagum dgn semangat n gerak keje dy..
    pastu sy tgk akk2 sy..
    sy juga kagum dgn entunna..
    kejar kejar n kejar..
    walaupon kdg2 rmi yg jatuh, gugur,tertinggal jauh2 kt belakang atau sengaja jalan lambat2..
    time kasih sbb slalu sabar..

  1. kjui - time kaseh kak.. sy dalam tempoh pemulihan spirit nih..hehe.. ;)

    ayyash- semoga kita saling support menyupport.. kami perlukan kekuatan adik2 seperti kalian.. dalam menguatkan hati2 kami..

    kalian lah yang membuatkan kami rasa bersemangat untuk meneruskan juang ini..

    chaiyoo'.. jadi batu bata yg terbaek.. ;)

  1. kak yana mmg mengagumkan!! :) moga Allah memudahkan urusan kak yana

  1. wah2 byknye updet...thnx for always there nik..kadang2 kne saling support menyupport jek..xperlu menghukum atau menjudge atau bg solution kat luahan kawan kite tuh...tuh pon da ckop soothing..smoge allah campakkan kekuatan dalam hati2 kita nih..xtau nk cakap ape lg..hanya allah yg tahu kot[da malu ssnanye nih]....huhu nik take care ..pasal batuk tuh ..g la cek dokte lg..bakal rindu kak yana..huk2 ttbe rindu plak..baru bape jam..pengalaman yg indah selame 2 minggu....

  1. hamoi2...jeles i dgn kak yana. hee

    apepun kak nik....rehat kt utk mengasah pisau...spy ia kembali tajam. bukan digunakan sampai max, lalu tumpul dan x dpt digunakan dah.
    yg pntg...nak rehat bg tau dulu! hehe~

  1. thanks akhawati habibte.. ;)

    byk send post sbb dah deactivate pesbuk.haha.. tukar fokus jap..
    lagho tul FB tuh.haha..

    konsep matlamat tak mnghalalkn cara byk sgt senanye dlm FB tuh.. :P

    mun..jgn jeles ngn kak yana plop..

    namun, dakwah ini bukan utk org manja~

  1. WF:ciktim says:

    kui3.
    aku rindu curhat...
    takut...
    tak ada yg sudi...
    nak curhat pun kena kuat...
    (T_______T)

  1. hehe.. tu laa..
    time curhat tu..
    kena terime ape org nk kata
    n mmg kena akui kesalahan2 diri..
    turunkan ego
    hypee~
    kuat2 demi betulkn diri..;)

  1. Allah sangat baiiiikkk!!!Allah temukan saya dgn sahabat2 n akak2 semua...mula rasa sayang pada semua..

    k.yana sgt best!!=)